Nasze produkty

nasze produkty

Twaróg, zwany również białym serem, jest produktem mlecznym zaliczanym do serów świeżych, o białej barwie i grudkowatej konsystencji. W zależności od zawartości tłuszczu zmienia się jego konsystencja. W roku 2011 Kujawska Spółdzielnia Mleczarska KESEM uzyskała Certyfikat przyznany przez Kapitułę Znaku Jakościowego „Jakość i Tradycja” dla dwóch produktów „Twaróg krajanka z Kujaw i Ziemi Dobrzyńskiej” i „Twaróg klinek z Kujaw i Ziemi dobrzyńskiej”. Dzięki tradycyjnym metodom produkcji stosowanym od najdawniejszych lat z użyciem chust twarożkarskich i specjalnych pras do odciskania ziarna twarogowego, nasze twarogi uzyskują zwartą i jednolitą konsystencję oraz jedyny w swoim rodzaju bukiet smakowo-zapachowy. W procesie produkcyjnym nie stosujemy żadnych dodatków – aromatów, barwników ani substancji konserwujących.

Twarogi tradycyjne z naszej Spółdzielni wyróżnia:
  • Zwarta konsystencja wynikająca z zastosowania pras wymuszających odciek serwatki
  • Na przekroju struktury widoczne ziarna twarogowe
  • Charakterystyczna faktura chusty serowarskiej na powierzchni
  • Ręczne krojenie i pakowanie twarogu
  • Świeży bukiet zapachowo-smakowy
  • Składniki pochodzące tylko z mleka – nie zawierają aromatów, barwników ani substancji konserwujących.