Sernik z kakao

sernik z kakao Składniki na ciasto:
  • 250 g margaryny
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka cukru
  • 2 jajka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kakao

Składniki na masę serowa:

  • 1 kg twarogu półtłustego KESEM
  • 6 jajek
  • 1/2 kostki margaryny
  • 1,5 szklanka cukru
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej

Ciasto: margarynę utrzeć z cukrem i jajkami, dodać przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao, zagnieść ciasto, a następnie podzielić na dwie części. Każdą część włożyć do woreczka foliowego i umieścić w zamrażalniku na około 1 godzinę. Na wysmarowaną blachę zetrzeć jedną część ciasta.


Masa serowa: twaróg półtłusty KESEM zmielić, żółtka utrzeć z cukrem i margaryną, dodać ser. Wszystkie składniki wymieszać delikatnie z ubitą pianę z białek. Wylać na starte ciasto.
Na masę serową zetrzeć drugą część ciasta i wstawić do średnio nagrzanego piekarnika.
Piec w temp. 160-170 st. około 60- 70 min.