Sernik pod pierzynką

sernik pod pierzynka

Składniki na ciasto:

  • 1,5 szklanki mąki pszennej (tortowej)
  • 125 g masła śmietankowego KESEM
  • 2 żółtka (białka odłożyć na pianę)
  • 1/4 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka wody

Składniki na masę serową:

  • 0,5 kg twarogu półtłustego KESEM
  • 1 budyń śmietankowy lub waniliowy bez cukru
  • 1/2 szklanki cukru
  • pół szklanki oleju
  • 1 szklanka mleka KESEM
  • 1 jajko
  • 2 żółtka (białka odłożyć na pianę)
  • olejek waniliowy

Dodatki: pół szklanki cukru pudru, 100 g wiórek kokosowych

Ciasto: wszystkie składniki wymieszać ze sobą i zagnieść ciasto.
Tortownicę o średnicy ok. 22 cm posmarować masłem i obsypać bułką tartą lub mąką. Przygotowane ciasto wyłożyć do formy i ponakłuwać widelcem. Podpiec je w temperaturze 170 stopni przez około 10-12 minut.

Masa serowa: twaróg półtłusty KESEM zmielić, dodać pozostałe składniki i wszystko razem zmiksować. Gotową masę wylać na podpieczony spód. Masa będzie bardzo rzadka. Piec około 45 minut w temperaturze 180 stopni.
Po tym czasie sernik wyjąć z piekarnika.

Pianka z białek: pozostawione białka ubić na sztywno, dodać cukier, a następnie wiórki kokosowe, wszystko wymieszać. Wyłożyć piankę na gorący sernik i wstawić do piekarnika na 15 minut, aż pianka będzie złota.