Pierogi ruskie

pierogi ruskie  Składniki na farsz:
  • 300 g twarogu półtłustego KESEM
  • 2 łyżki 12% śmietany KESEM
  • 500 g ziemniaków
  • 1 cebula
  • sól, pieprz
  • 1 łyżeczka masła

Składniki na ciasto:
  • 0,5 kg mąki pszennej
  • 1 szklanka ciepłej wody
  • 1 żółtko
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 2 łyżki oleju

PRZYGOTOWANIE:
Farsz:
Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie, a gdy ostygną zmielić w maszynce. Twaróg półtłusty KESEM zmiksować ze śmietaną przy użyciu blendera. Cebulę drobno posiekać i zeszklić na maśle, odcedzić z tłuszczu na siteczku, przestudzić. Twaróg wymieszać z ziemniakami, dodać cebulkę i doprawić dużą ilością pieprzu oraz solą. 
Ciasto:
Do miski wsypać mąkę, sól, wbić żółtko, dodać olej i rozetrzeć składniki. Jedną ręką wlewać powoli ciepłą wodę, a drugą mieszać ciasto, żeby składniki dokładnie się połączyły. Zagnieść ciasto i rozwałkować dość cienko na blacie oprószonym mąką. Szklanką wykrawać krążki, nakładać farsz, dokładnie sklejać i wrzucać partiami na gotującą się, osoloną wodę.
Podawać polane podsmażoną na maśle cebulą lub ze skwarkami z boczku wędzonego.

Składniki na farsz:

- 300 g twarogu półtłustego KESEM

- 2 łyżki 12% śmietany KESEM

- 500 g ziemniaków

- 1 cebula

- sól, pieprz

- 1 łyżeczka masła

 

Składniki na ciasto:

- 0,5 kg mąki pszennej

- 1 szklanka ciepłej wody

- 1 żółtko

- 1/2 łyżeczki soli

- 2 łyżki oleju


PRZYGOTOWANIE:
Farsz:
Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie, a gdy ostygną zmielić w maszynce. Twaróg półtłusty KESEM zmiksować ze śmietaną przy użyciu blendera. Cebulę drobno posiekać i zeszklić na maśle, odcedzić z tłuszczu na siteczku, przestudzić. Twaróg wymieszać z ziemniakami, dodać cebulkę i doprawić dużą ilością pieprzu oraz solą. 
Ciasto:
Do miski wsypać mąkę, sól, wbić żółtko, dodać olej i rozetrzeć składniki. Jedną ręką wlewać powoli ciepłą wodę, a drugą mieszać ciasto, żeby składniki dokładnie się połączyły. Zagnieść ciasto i rozwałkować dość cienko na blacie oprószonym mąką. Szklanką wykrawać krążki, nakładać farsz, dokładnie sklejać i wrzucać partiami na gotującą się, osoloną wodę.
Podawać polane podsmażoną na maśle cebulą lub ze skwarkami z boczku wędzonego.