Naleśniki z twarogiem

Składniki na ciasto naleśnikowe:

  • 1,5 szklanki mleka
  • 1,5 szklanki mąki tortowej
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka cukru
  • szczypta sóli do smaku
  • 5 łyżek oleju

Składniki na masę serową:

  • 250 g twarogu KESEM
  • śmietana 12 % KESEM
  • 2 żółtka
  • cukier waniliowy
  • cukier puder

Ciasto: w misce roztrzepać jajko z mlekiem, dodać mąkę, cukier, sól i olej. Wszystkie składniki wymieszać mikserem do uzyskania gładkiej masy. Rozgrzać patelnię i nalać małą chochelką ciasto. Naleśniki smażyć z obydwu stron aż będą złociste.

Masa serowa: do miseczki włożyć twaróg KESEM, żółtka oraz cukier waniliowy, wszystkie składniki wymieszać mikserem.
Usmażone naleśniki posmarować przygotowaną masą serową i zwinąć w ruloniki. Polać śmietaną i posypać cukrem pudrem.